Zonnepanelen zijn ook goed voor het klimaat. Wie, volgens Vlaanderen.be, na 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen (met een omvormervermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA) in dienst neemt, kan daarvoor een eenmalige investeringspremie krijgen.

Meer informatie: investeringspremie

Werking zonnepanelen

Een installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem en bekabeling die op het dak worden geplaatst. Het piekvermogen van de panelen bepaalt hoeveel elektriciteit er kan worden opgewekt.

Binnen in huis wordt er minstens één omvormer geplaatst die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Een productiemeter of groenestroomteller geeft inzicht in de productie van de installatie. U kiest best voor een installatie die u aansluit op het elektriciteitsnet, dan kunt u ook stroom van het net gebruiken op momenten waarop uw zonnepanelen geen of onvoldoende elektriciteit opwekken. De stroom die van en naar het net gaat, wordt gemeten door de facturatie- of injectiemeter. Deze teller draait terug als uw zonnepanelen meer produceren dan u verbruikt. Bij installaties groter dan 10 kW is er geen terugdraaiende teller, daar wordt een aparte teller geïnstalleerd zodat de injectie en afname op het net apart gemeten worden.

Overgenomen van: www.vlaanderen.be
Zie ook: www.luminus.be