Het isoleren van je woning is verstandig en helpt het ons klimaat een beetje. Onderstaand lees je onder meer over vloer-, spouw- en dakisolatie.

1) Vloer isoleren

Dit zijn de twee goedkoopste materialen (voor glaswol betaal je gemiddeld €7,50 euro per m2 en voor steenwol €8 euro) met een goede isolatiewaarde. Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente en glaswol van zand en gerecycled glas. Beide werken behalve temperatuur isolerend ook geluidsisolerend en worden daarom vaak gebruikt bij het isoleren van de spouwmuur. De open structuur van beide materialen zorgt er voor dat de temperatuur goed over het hele oppervlak verdeeld wordt. Een verschil tussen de twee is dat glaswol tijdens het werk vezels kan loslaten die de huid irriteren. Een groot voordeel van steenwol is dat het niet verouderd en geen schimmel aantrekt.

> PUR- en PIR isolatie

PUR staat voor polyurethaan en is een schuim dat op het oppervlak gespoten wordt en binnen enkele seconden uitzet en hard wordt. Tijdens dit proces worden ook alle gaten en kieren gedicht, waardoor dit een erg effectief isolatiemateriaal is. Snel werkende PUR wordt vooral gebruikt voor kruipruimte- en vloerisolatie en traag werkende PUR voor de spouwmuur.

2) Spouwmuur isolatie

Een spouwmuur isoleren is iets wat je redelijk gemakkelijk kan laten doen. Het is een methode van isolatie waarbij een zeer geringe verbouwing van je huis nodig is. Daarnaast is het een relatief gemakkelijke manier om snel te besparen op je gasrekening. Het is echter wel een manier van isoleren waarbij je een aantal zaken in de gaten moet houden. We hebben ze voor je toegelicht.

De staat van de spouw

Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur – doorgaans gemaakt van betonblokken – en een buitenmuur die gemaakt is van metselwerk. Dat laatste heeft vooral een decoratieve functie. Heb jij een woning die al wat ouder is dan zal het metselwerk in een aantal gevallen slechter van kwaliteit zijn. In dit geval kan bij een controle met een schroevendraaier het specie verpulveren. Daarbij zullen de stenen mogelijk loszitten of afbreken. In deze gevallen doe je er goed aan om je buitenmuur ofwel eerst te laten renoveren of om te kiezen voor een isolatiemateriaal wat zich vormt naar de buitenmuur zonder dat het druk op de buitenmuur uitoefent.

Pas op met de vochthuishouding

Heb jij een vochtprobleem in je huis dan herken je dat gelijk aan de zwarte vlekken die je in de randen van je vloer en je plafond aantreft. Daarnaast heb je doorgaans last van schimmelgroei in je badkamer. Een woning met een probleem in de vochthuishouding kan je maar beter niet van spouwmuurisolatie laten voorzien. Dit zal het probleem namelijk doen verergeren. Een spouwmuur die geïsoleerd is kan namelijk lastiger het vocht kwijt naar buiten toe waardoor je een ernstiger vochtprobleem krijgt. Je zal daardoor blijvend meer moeten stoken om het binnenshuis warm te krijgen terwijl het door het vocht kil blijft aanvoelen.

3) Dak isoleren

Het isoleren van jouw huis verbetert natuurlijk de CO2-uitstoot, verhoogt de temperatuur binnen en verlaagt dus jouw stookkosten. Als je huis niet goed is geïsoleerd kan je warmte verliezen via je dak, ramen, gevel en vloer. Dit zijn dan ook de meest effectieve plekken om je huis te isoleren. De materialen die hier voor worden gebruikt zijn PUR isolatie, PIR isolatie, glaswol en steenwol.

PIR is een soort PUR, maar staat voor polyisocyanuraat en is verkrijgbaar in platen. Omdat PIR in platen geleverd wordt is het geschikt voor platte oppervlakten, zoals de muur, de vloer en een plat dak. De isolatiewaarde van PIR is erg hoog, en het is een stuk brandveiliger dan PUR, maar het is wel een materiaal dat met chemische stoffen wordt vervaardigd. PUR kun je kopen voor €25 euro per m2, en PIR voor €12 euro per m2.